Saunan takana pantu sahti.


Saunan takana pantu sahti ( oikiasti omassa keittiössä) 
5l vettä
valutus 2l

Maltaat:
300g paleale Luomu
300g crystal 100
300g vehnä vaalea 
200g black Luomu

Sokeri 500g

leivinhiiva 25g

Humala 
2rkl Columbus 30min
1rkl citra 5min

Vierteen keitto 30 min.

og 1.070
fg 1.008
ebu 24
ebc 52
abw 8.7%


Lämmitä vesi 70 asteiseksi.

Laita maltaat mallas yms. pussissa veteen. Laita levy kiinni  ja kansi päälle.

Odota 40 min ja nostele pari kertaa pussia, että vesi sekoittuu. Mittaa lämpö, pitäisi olla n.60-65.
Laita levy ykköselle ja laita kansi päälle. Odota 20 min.

Laita siivilä käymissankon päälle ja nosta mäski pusseineen siihen. Kaada kylmää vettä 2l ja kaada se hitaasti mäskipussin päälle. Odota kunnes veden valuminen loppuu. Kaada käymissankoon tullut vierre kattilaan, jossa loput vierteet.

Keitä vierrettä 60 min. 30 min kohdalla lisää katkero humalat. ennen vierteen jäähdytystä laita aromihumalat. Voit laittaa humalat suoraan vierteeseen.

Jäähdytä kattila kylmässä vesihauteessa tai ulkona talvella 60 asteiseksi ( pidä kansi päällä). Tänä aikana desinfioi käymisastia, siivilä, mallaspussi ja lämpömittari.

Kaada vierre desinfioidun ja puhdistetun mallaspussin läpi käymisastiaan. humala siivilöityy mallaspussista riippuen, joko kaksinkertaisella tai nelinkertaisella taitoksella ( taitat mallaspussin 2 tai neljään osaan.) Itsellä toimii kaksinkertainen taitos.

Jätä vierre käymisastiaan kansi päällä seuraavaan päivään. Seuraavana päivänä lisää vierteeseen happea ravistelemalla, vispilällä tai kaatamalla vierrettää pari kertaa astiasta toiseen. Löydä itsellesi sopivin tapa.  Laita hiiva turpoamaan pieneen määrään vierrettä puoleksi tunniksi ennen kuin lisäät sen vierteeseen.

Sekoita hiiva vierteeseen ja käytä n.4 päivää huoneenlämmössä tai kunnes ominaispainomittari näyttää lopullista lukemaa 1.008.

Lappoa käynyt olut toiseen sankoon jossa pullotussokeriliuos. Varo, ettei hiivaa tulee mukaan kovinpaljoa pohjalta.

Sekoita varovasti valmista puhdasta olutta johon pullotussokeri lisätty varovasti, ettei vierteeseen sekoitu happea.

Pullota olut.

Pullotus sokeri 5g/l



Pidä pullot huoneenlämmössä 2-3 päivää. Voit testata onko tullut happoa tarpeeksi avaamalla yhden pullon. Joskus voi olla jopa viikon huoneenlämmössä, ennenkuin happoa alkaa muodostumaan.

Sitten pullot kylmään ja juodaan kuukauden kuluessa.




Kommentit

Viikon suosituimmat