Panijat tykkää tummasta stout


Panijat tykkää tummasta. Pikimusta stout olut.
4l vesi ja 1,5l valutukseen.

300g paleale mallas
800g crystal mallas
200g black mallas

Humala columbus 3rkl 60min

Vierteen keitto 60 min

ebc 100
ebu 60
og 1.065
fg 1.035
abw  4.5%

Hiiva safale T-58.

Lämmitä vesi 70 asteiseksi.

Laita maltaat mallas yms. pussissa veteen. Laita levy kiinni  ja kansi päälle.

Odota 40 min ja nostele pari kertaa pussia, että vesi sekoittuu. Mittaa lämpö, pitäisi olla n.60-65.
Laita levy ykköselle ja laita kansi päälle. Odota 20 min.

Laita siivilä käymissankon päälle ja nosta mäski pusseineen siihen. Kaada kylmää vettä 2l ja kaada se hitaasti mäskipussin päälle. Odota kunnes veden valuminen loppuu. Kaada käymissankoon tullut vierre kattilaan, jossa loput vierteet.

Keitä vierrettä 60 min. Lisää katkero humalat ohjeen mukaan.

Jäähdytä kattila kylmässä vesihauteessa tai ulkona talvella 60 asteiseksi ( pidä kansi päällä). Tänä aikana desinfioi käymisastia, siivilä, mallaspussi ja lämpömittari.

Kaada vierre desinfioidun ja puhdistetun mallaspussin läpi käymisastiaan. humala siivilöityy mallaspussista riippuen, joko kaksinkertaisella tai nelinkertaisella taitoksella ( taitat mallaspussin 2 tai neljään osaan.) Itsellä toimii kaksinkertainen taitos.

Jätä vierre käymisastiaan kansi päällä seuraavaan päivään. Seuraavana päivänä lisää vierteeseen happea ravistelemalla, vispilällä tai kaatamalla vierrettää pari kertaa astiasta toiseen. Löydä itsellesi sopivin tapa. Laita hiiva turpoamaan pieneen määrään vierrettä puoleksi tunniksi ennen kuin lisäät sen vierteeseen.

Sekoita hiiva vierteeseen ja käytä n.1 viikko huoneenlämmössä tai kunnes ominaispainomittari näyttää lopullista lukemaa 1.035.

Lappoa käynyt olut toiseen sankoon jossa pullotussokeriliuos. Varo, ettei hiivaa tulee mukaan kovinpaljoa pohjalta.

Sekoita varovasti valmista puhdasta olutta johon pullotussokeri lisätty varovasti, ettei vierteeseen sekoitu happea.

Pullota olut.

Pullotus sokeri 5g/l



Pidä pullot huoneenlämmössä 2-3 päivää. Voit testata onko tullut happoa tarpeeksi avaamalla yhden pullon. Joskus voi olla jopa viikon huoneenlämmössä, ennenkuin happoa alkaa muodostumaan.

Sitten pullot kylmään ja odotellaan väh.2 viikkoa.






Kommentit

Viikon suosituimmat