Oluen panemiseen liittyvää sanastoa

Mallas = mallastettua viljaa, josta ohra yleisin käytetty.

Mäskäys= maltaan ja kuuman veden sekoittaminen, jotta maltaasta erottuisi sokereita. haluttu lämpötila 60-70 astetta ja mäskäys aika 45-90 min.

Mäskin valutus= kun mäskäys on suoritettu loppuun, se siivilöidään ja valutetaan vedellä, jotta saadaan irti kaikki maku ja sokeriaineet maltaista.

Vierre= Mäskäyksen jäljelle jäänyt neste.

Humala= Oluen mauste

Katkero= Humala antaa katkeroa olueeseen, joka tasapainottaa maltaan makeutta.

Katkerohumala= Katkerohumalaa keitetään vierteessä 45-60 min. Alfa pitoisuudet korkeita. Antaa lähinnä katkeroa olueeseen.

Aromihumala= Aromihumalaa keitetään vierteessä 10-5 min. Alfa pitoisuudet matalia. Antaa aromia ja makuja olueeseen.

Kuivahumalointi= Humala lisätään jäähtyneeseen vierteeseen käymisen ajaksi tai sen jälkeen. Kuivahumaloinnissa olueeseen ei siirry katkeroaineita, vaan humalalajikkeelle ominaiset aromit.

Humalan alfa-pitoisuus= Kuinka paljon humalassa on alfa-happoja. Jos tiedät käyttämiesi humalien alfa-happo pitoisuudet, voit laskea niiden EBU-IBU arvon tästä linkistä. https://brewniverse.fi/olutlaskurit/#Katkerobitterness_IBU

EBC= Oluen väri

EBU-IBU= Oluen katkeroarvo

ABW-ABV= Alkoholiprosentti

OG= Ominaispaino ennen käymistä

FG= Ominaispaino käymisen jälkeen

Ominaispaino= Paljonko nesteessä on sokereita ja muita aineita. Voi mitata ominaispainomittarilla.


Kommentit

Viikon suosituimmat