Oluen panemiseen liittyvää sanastoa
Mallas = mallastettua viljaa, josta ohra yleisin käytetty.
Mäskäys= maltaan ja kuuman veden sekoittaminen, jotta maltaasta erottuisi sokereita. haluttu lämpötila 60-70 astetta ja mäskäys aika 45-90 min.
Mäskin valutus= kun mäskäys on suoritettu loppuun, se siivilöidään ja valutetaan vedellä, jotta saadaan irti kaikki maku ja sokeriaineet maltaista.
Vierre= Mäskäyksen jäljelle jäänyt neste.
Humala= Oluen mauste
Katkero= Humala antaa katkeroa olueeseen, joka tasapainottaa maltaan makeutta.
Katkerohumala= Katkerohumalaa keitetään vierteessä 45-60 min. Alfa pitoisuudet korkeita. Antaa lähinnä katkeroa olueeseen.
Aromihumala= Aromihumalaa keitetään vierteessä 10-5 min. Alfa pitoisuudet matalia. Antaa aromia ja makuja olueeseen.
Kuivahumalointi= Humala lisätään jäähtyneeseen vierteeseen käymisen ajaksi tai sen jälkeen. Kuivahumaloinnissa olueeseen ei siirry katkeroaineita, vaan humalalajikkeelle ominaiset aromit.
Humalan alfa-pitoisuus= Kuinka paljon humalassa on alfa-happoja. Jos tiedät käyttämiesi humalien alfa-happo pitoisuudet, voit laskea niiden EBU-IBU arvon tästä linkistä. https://brewniverse.fi/olutlaskurit/#Katkerobitterness_IBU
EBC= Oluen väri
EBU-IBU= Oluen katkeroarvo
ABW-ABV= Alkoholiprosentti
OG= Ominaispaino ennen käymistä
FG= Ominaispaino käymisen jälkeen
Ominaispaino= Paljonko nesteessä on sokereita ja muita aineita. Voi mitata ominaispainomittarilla.
Mäskäys= maltaan ja kuuman veden sekoittaminen, jotta maltaasta erottuisi sokereita. haluttu lämpötila 60-70 astetta ja mäskäys aika 45-90 min.
Mäskin valutus= kun mäskäys on suoritettu loppuun, se siivilöidään ja valutetaan vedellä, jotta saadaan irti kaikki maku ja sokeriaineet maltaista.
Vierre= Mäskäyksen jäljelle jäänyt neste.
Humala= Oluen mauste
Katkero= Humala antaa katkeroa olueeseen, joka tasapainottaa maltaan makeutta.
Katkerohumala= Katkerohumalaa keitetään vierteessä 45-60 min. Alfa pitoisuudet korkeita. Antaa lähinnä katkeroa olueeseen.
Aromihumala= Aromihumalaa keitetään vierteessä 10-5 min. Alfa pitoisuudet matalia. Antaa aromia ja makuja olueeseen.
Kuivahumalointi= Humala lisätään jäähtyneeseen vierteeseen käymisen ajaksi tai sen jälkeen. Kuivahumaloinnissa olueeseen ei siirry katkeroaineita, vaan humalalajikkeelle ominaiset aromit.
Humalan alfa-pitoisuus= Kuinka paljon humalassa on alfa-happoja. Jos tiedät käyttämiesi humalien alfa-happo pitoisuudet, voit laskea niiden EBU-IBU arvon tästä linkistä. https://brewniverse.fi/olutlaskurit/#Katkerobitterness_IBU
EBC= Oluen väri
EBU-IBU= Oluen katkeroarvo
ABW-ABV= Alkoholiprosentti
OG= Ominaispaino ennen käymistä
FG= Ominaispaino käymisen jälkeen
Ominaispaino= Paljonko nesteessä on sokereita ja muita aineita. Voi mitata ominaispainomittarilla.
Kommentit
Lähetä kommentti