Special bitter kuivako kesä 2018


 SPECIAL BITTER  kuivako kesä 2018
 14l vettä
2l valutus

Pale-ale mallas 1000g
vehnämallas 200g

mäskäys 55 astetta 30 min
65-70 astetta 30 min

sokeri 1kg

Vierteen keitto 40 min

Ultra 16g 40 min
palisade 8g 20min
palisade 8g 10 min

Hiiva safale us.05 11 g

og 1.045
fg 1.002
Abw 6.2
EBC 8
EBU 29

Lämmitä vesi 55 asteiseksi.

Laita maltaat mallas yms. pussissa veteen. Laita levy kiinni  ja kansi päälle.

Odota 30 min ja nostele pari kertaa pussia, että vesi sekoittuu.

Lämmitä vesi 70 asteiseksi ja laita kansi päälle ja levy kiinni. Odota 30 min.

Laita siivilä käymissankon päälle ja nosta mäski pusseineen siihen. Kaada kylmää vettä 2l ja kaada se hitaasti mäskipussin päälle. Odota kunnes veden valuminen loppuu. Kaada käymissankoon tullut vierre kattilaan, jossa loput vierteet.

Keitä vierrettä 40 min. Lisää katkero humalat ohjeen mukaan.

Jäähdytä kattila kylmässä vesihauteessa tai ulkona talvella 60 asteiseksi ( pidä kansi päällä). Tänä aikana desinfioi käymisastia, siivilä, mallaspussi ja lämpömittari.

Kaada vierre desinfioidun ja puhdistetun mallaspussin läpi käymisastiaan. humala siivilöityy mallaspussista riippuen, joko kaksinkertaisella tai nelinkertaisella taitoksella ( taitat mallaspussin 2 tai neljään osaan.) Itsellä toimii kaksinkertainen taitos.

Jätä vierre käymisastiaan kansi päällä seuraavaan päivään. Seuraavana päivänä lisää vierteeseen happea ravistelemalla, vispilällä tai kaatamalla vierrettää pari kertaa astiasta toiseen. Löydä itsellesi sopivin tapa. Laita hiiva turpoamaan pieneen määrään vierrettä puoleksi tunniksi ennen kuin lisäät sen vierteeseen.

Sekoita hiiva vierteeseen ja käytä n.3 viikkoa huoneenlämmössä tai kunnes ominaispainomittari näyttää lopullista lukemaa 1.002.

Lappoa käynyt olut toiseen sankoon jossa pullotussokeriliuos. Varo, ettei hiivaa tulee mukaan kovinpaljoa pohjalta.

Sekoita varovasti valmista puhdasta olutta johon pullotussokeri lisätty varovasti, ettei vierteeseen sekoitu happea.

Pullota olut.

Pullotus sokeri 5g/l

Pidä pullot huoneenlämmössä 2-3 päivää. Voit testata onko tullut happoa tarpeeksi avaamalla yhden pullon. Joskus voi olla jopa viikon huoneenlämmössä, ennenkuin happoa alkaa muodostumaan.

Sitten pullot kylmään ja odotellaan väh.2 viikkoa.



Kommentit

Viikon suosituimmat