Minun tapani tehdä olutta.

Olut on hyvää ja sitä pitää juoda.
Maito on mammanpojille, vettä juodaan janoon ja olutta nautitaan aterialla. Viinikin käy, jos sattuu tykkäämään viinin mausta. Jos et pidä oluen mausta, jättää sivistynyt henkilö sen kertomatta. Viinin kanssa ei niin justiinsa, onhan se kumminkin helkkarin paljon pahempaa, kuin olut, jos nyt sattuu pitämään oluen mausta.

Tärkein asia oluen tekemisessä on hygieenisyys, et tarvitse hygieniapassia, mutta jos luulet oluen hiivan tulevan varpaiden välistä tai jostain muualta, niin älä edes aloita oluen tekemistä, vaan siirry ihan vapaasti viinin valmistuksen pariin. Muista desinfioida kaikki välineet ja pullot. Varsinkin vierteen keittämisen jälkeen tämä on tärkeää.

Muista, että oluen ei tarvitse olla vahvaa. Jos yli kymmenen prosenttista haluat, voit taas alkaa miettimään sitä viinin tekemistä, vaikkakin omasta mielestäni parhaat oluet sijoittuvat 6-8% luokkaan. 

Minä mäskään maltaani aina 63-68 asteisessa vedessä tunnin ajan. Katkerohumalaa kiehuttelen 60 min vierteessä ja aromihumalat 10 min. Ohjeissa lisää määristä ja humalalajikkeista ja muusta ylimääräisestä ainesosasta. Vierteen jäähdytän kattilassa 60 asteeseen ja siirrän sitten käymisastiaan, jossa se jäähtyy lopullisesti kansipäällä päivänajan. Vierteeseen lisään happea kaatamalla pari kertaa astiasta toiseen.

Sahtia tehdessä lisään aina leivinhiivan 30 asteiseen vierteeseen. Muuten laitan pintahiivat 20 asteiseen ja pohjahiivat samoin. Muistakaa ottaa se hiiva sitten käymisastian pohjalta talteen jääkaappiin, niin ei tarvi kokoajan ostella uusia.

Jotkut tykkää tehdä 20-30 litraa kerralla yhtä satsia. Minä taas tykkään tehä 5-8 litrasia, joista on  kaksi satsia käymässä ja yksi pullotettuna. Eipähän ala harmittamaan, jos oluesta tuleekin juomakelvotonta tai muuten mautonta. Jos tuntuu, ettei riitä tuo 5-8 litraa olutta viikossa, niin suosittelen vaihtamaan johonkin väkevämpään, esimerkiksi viiniin.  




Kommentit

Viikon suosituimmat